65,6% от хотелиерите възнамеряват да намалят цените на пакетните услуги, които предлагат, а 49,4% предвиждат да намалят само цените на нощувките в сравнение с миналогодишните.

Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).
 
През юни Националният статистически институт проведе за трети пореден път месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната.

Същата анкета, правена през април, показа, че тогава склонните на такива жестове хотелиери са било съответно 62,9 и 46,7%. Още по-рано – през март, процентът им е бил още по-нисък.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през май 63,8% от ръководителите на местата за настаняване смятат да продължат да работят макар и с намален обем, 16,8% очакват временно да преустановят дейността си, 15,9% очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение, и едва 2,2% прогнозират да я прекратят.

istock
istock

Що се отнася до наетия персонал 29,6% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „освобождаване/съкращаване“ – 22,4%, и „60/40“ – 22,1%.

Как да откажем пътуване, без да загубим пари

От „платен отпуск“ са се възползвали 20,4% от мениджърите, а 11,3% са приложили „дистанционна форма на работа“ или „намаляване на възнагражденията на персонала“.

През май 44,4% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 40,1% посочват, че няма промяна.

istock
istock

В краткосрочен план (през следващия един месец) 48,8% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 35,3% - няма да могат да се справят сами, а 15,5% от анкетираните посочват, че ще успеят „до 100%“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg