Към 11 май 2020 г. общият брой на постъпилите заявления за изплащане на компенсации по мярката 60 на 40 е 11 150.

Заявленията са подадени от 9 035 работодатели, за общо 171 548 работници и служители.

Данните предостави по време на петъчния парламентарен контрол вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

Удължиха срока за кандидатстване по мярката 60/40

Пред депутатите вицепремиерът Николова даде данни за ефективността на мярката като средство за запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение.

От изнесената от нея информация стана ясно, че най-много са одобрените работодатели от секторите хотелиерство и ресторантьорство – 36,6%. Следват бизнесите в областта на търговията и ремонт на автомобили – 19%. Работодателите в преработващата промишленост, възползвали се от мярката, са около 11,5%. В секторите култура, спорт и развлечение – 5%, а в транспорта и строителството – 4%.

istock
istock

По данни от НОИ към 12 май, изплатените компенсации са в размер на близо 16 млн. лева.

Сачева: Безработни ще могат да се наемат по схемата “60 на 40“

В качеството си на председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество тя информира депутатите, че на провело се вчера онлайн заседание, е обсъден нов проект за постановление на Министерски съвет, с което да бъде удължен срока за прием на документи за финансова подкрепа до 30 юни 2020 г.

По време на обсъждането социалните партньори са отправили и предложения за разширяване на обхвата на мярката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg