Считано от днес, общо 60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов и осигурителен стаж. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева.

Тя каза още, че от началото на кризата около COVID-19 регистрираните безработни са под 100 000. Така общият брой на незаетите у нас вече е 300 776. Почти 29 000 човека пък са започнали нова работа от 13 март насам.

„С предприетите мерки успяхме да задържим ръста на безработицата”, заяви Сачева.

Колко си намериха работа по време на извънредното положение

Тя каза още, че от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7% и минималната ще стане 250 лв. 

Сачева съобщи, че работодателите ще могат да кандидатстват за мярката 60/40 до 30 юни. Към момента тя е ефективна и благодарение на нея все повече и повече служители са запазили работните си места, увери социалният министър.

От 1 юли до 15 юли, компаниите за пътнически, градски, крайградски и друг пътнически сухопътен транспорт ще могат да кандидатстват за помощ от държавата в размер на 209 лева на заето лице за период от 6 месеца. С подобна дейност са заети общо 29 000 души. За тази мярка са отделени 40 млн. лв.

 

42 000 души ползват услугите на социалния патронаж. Заетите с това купуват на хората в нужда храна и лекарства и плащат битовите им сметки, поясни министърът.

„Към 30 април 1498 души без доходи и здравни осигуровки са получили болнична помощ на стойност 1 162 895 лв., които са преведени към НЗОК, а оттам – към лечебните заведения. Продължихме и програмата топъл обяд. В момента такъв получават 30 648 души”, каза още Сачева.

Доходите ни се вдигнали с 12,7% за година

Вчера е стартирал и вторият етап на програмата за предоставяне на хранителни продукти на хора в затруднено финансово положение. По тази програма ще бъдат раздадени над 400 тона храни.

istock
istock

Социалният министър съобщи още, че мярката за подпомагане на родители в неплатен отпуск ще продължи да действа, докато е необходимо. Средства за прилагането й има до края на годината. Към момента по нея са получени над 3700 заявления.

Над 10 000 електронни заявления за изплащане на компенсации по мярката 60/40

„Осигурени са средства и за заплащане на детегледачи. Обикновено това са близки на семейството, които в момента са без работа. Те се посочват от самите родители. Разполагаме с още 17 млн. лв. по тази мярка”, уточни министърът.

Тя каза, че до момента са закупени и раздадени 108 таблета на деца от социални институции, за да могат те да се включат в дистанционното обучение. За същата цел ще бъдат използвани и средствата от дарение от БАН, постъпило днес. То е на стойност 35 000 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg