Българската стопанска камара публикува резултати от анкета в над 580 предприятия от сектора на услугите и търговията.

Над 80% окачествяват антикризисната мярка 60:40 като неефективна, като голяма част от предприятията подкрепят трансформирането на мярката в 60:0, каквото е било и първоначалното предложение на камарата.


70% от анкетираните се затрудняват да плащат заплати и осигуровки. 81% не биха се възползвали от мярката 60:40, сочат резултатите от допитването. Масово фирмите очакват възстановяването на бизнеса да отнеме година и повече.

20 000 лв. нужни на фирма на месец, за да оцелее

„Над 70% от респондентите вече са съкратили персонал. 15% са съкратили работни заплати. Над 63% от тези предприятия очакват възстановяване в рамките на 1 година. Аз лично съм приятно изненадан от оптимизма“, коментира пред БНР заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков, който определи допитването като представително за сектор търговия и услуги.

Той поставя оценка „не повече от 4 по шестобалната система“ на разписаните до момента антикрисини мерки на правителството за бизнеса, засегнат от кризата с Covid-19. Над 64 са вече отделните предложения и мерки, коментирани от държавните органи, а днес предстоят онлайн дискусии в рамките на Тристранния съвет за социално сътрудничество.

istock
istock

Мярката 60:0 най-напред е била предложена от БСК, впоследствие е била трансформирана в 60:40, припомни Бранков.

61 на сто от фирмите у нас очакват да оцелеят след кризата

Очакванията на бизнеса бяха много по-големи“, изтъкна той. Очакванията са различни в различните браншове, защото са засегнати по различен начин, но основно бизнесът настоява за „доста по-засилена фискална подкрепа“, включително за промени в данъчната система, като някои от предложенията за промени имат радикален характер.

Бизнесът иска и отлагане и съкращаване на бюджетни разходи, включително на държавната администрация и заплатите в държавната администрация. „Тоест ако говорим за солидарност в реалната икономика и бюджетната сфера, нашите членове търсят симетрия“, каза Димитър Бранков.

Относно грантовете за микро и малките предприятия, Бранков обяви, че Стопанската камара има готовност да започне да подпомага експертно предприятия с такъв размер от различни сфери за кандидатстването по електронен път през платформата за управление на европейските средства. Причината - първоначалните условия за кандидатстване биха представлявали административна тежест за някои от предприятията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg