57% от компаниите у нас имат нужда от поне 20 хил. лв. на месец през следващото тримесечие, за да преодолеят кризата, породена от глобалната пандемия.

Това показва проучване на Българската стопанска камара сред 560 фирми. Близо една трета от анкетираните, се нуждаят от между 20 хил. и 50 хил. лв. на месец, за да продължат работа.

65 на сто от фирмите очакват възстановяването им след кризата да продължи година и повече.

Около 3 на сто от фирмите (14 компании) са заявили, че бизнесът им никога няма да се възстанови.

А половината участници в анкетата посочват, че нямат изготвена стратегия за преодоляване на кризата.
 
Най-трудно за предприемачите е да покрият разходите за заплати и осигуровки, показва проучването. Близо 70% от участниците в анкетата дават този отговор.

istock
istock

Сред най-големите затруднения за бизнеса са плащане на наеми и комунални разходи (по 40% от анкетираните), недостъпност на пазари и плащане към банки, застрахователи и лизингови дружества (по 33%).
 
Едва 15% от фирмите отговарят, че няма яснота относно мерките за подпомагане на бизнеса, като 6 на сто са кандидатствали или възнамеряват да го направят по мярката 60/40, а 15% да се възползват от възможностите, предлагани от Българската банка за развитие.

Съд за работодатели мамили по мярката 60/40

Малко под 90% от представителите на фирмите са заявили, че трябва да се намали ДДС за храни и лекарства.
 
Половината от компаниите посочват, че са задлъжнели за суми до 50 хил. лв. заради кризата. Същият процент са заявили, че към тях няма забавени плащания за продадени стоки и услуги.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg