Всички, които злоупотребяват с мярката „60/40“ ще подлежат на наказателна отговорност. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Става дума за фирми, които са се възползвали от мярката, а на практика са съкратили персонал. Едно от изискванията за получаване на одобрение на компаниите по тази мярка, е именно да няма освободен персонал.
 
„Безспорно ще има хора, които ще злоупотребят, но имаме механизми, по които да следим това. За всички, които го направят ще има и наказателна отговорност“, каза Караниколов.
 
По отношение на множеството критики, които претърпя държавната мярка, министърът на икономиката беше категоричен: „Мярката „60/40“ може би не е най-добрата. Имаше много хора, които я отрекоха, но над 9000 компании се възползваха от нея и я приемат. Тази мярка е за тези, които я приемат“.
 
Европейската комисия вчера обяви, че очаква икономиката на България да се свие с 7.4%, припомни Караниколов.

Според него обаче дори и в страната ни да нямаше сегашните мерки, то икономиката на България отново „щеше да има проблеми, защото в Европейския съюз има, а ние сме едно цяло“.

istock
istock

Едва през 2021 г. може да се говори за икономически растеж, прогнозира министър Караниколов пред БНТ. Той уточни, че страната ни ще работи за връщане на икономиката ни на нивата от месеците преди кризата.

Според министъра едва ли скоро ще седим един до друг в ресторантите. Нека да видим дали хората са готови да се върнат по заведенията, посочи Емил Караниколов.

Дават по 290 лв. на работници и самоосигуряващи се

Расте междуфирмената задлъжнялост, каза още министърът на икономиката. Финансово сме влезли в кризата подготвени и затова ЕК очаква по-бързо да излезем от нея. 142 000 работни места е спасила мярката 60/40. Над 2000 компании са получили вече първите плащания.

Голяма част от икономическите мерки, които предприема България за справяне с кризата, са насочени към отпускане на нови кредити при преференциални условия. Това предизвика негативна реакция от страна на  бранша, тъй като много от фирмите вече имат кредити.

istock
istock

„Да, голяма част от компаниите имат кредити, но затова предлагаме и грантове. Сега на 11 май предстои да отпуснем 173 млн. за микропредпириятията. В момента заедно с министерството на финансите се разработва и нова програма за по-големите компании“, каза Емил Караниколов.
 
Министърът на икономиката обяви, че голям стратегически инвеститор ще посети страната ни. Дейността му е насочена към автомобилостроенето, но кой е той  Караниколов не пожела да коментира.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg