В поне 12 големи и средни предприятия от преработващата и леката промишленост вече се правят или предстоят съкращения на служители, показват данни на КНСБ.

Засегнати от негативните ефекти от кризата с Covid-19 са общо 96 големи и средни предприятия с близо 48 000 работещи.

Извън сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството са засегнати ВиК секторът, дървообратоването, градският и междуградски транспорт, леката и преработващата промишленост.

Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов коментира, че проблемите са заради отложени поръчки, замразените международни пазари и отложени плащания.

Над 106 000 нови безработни у нас от началото на изолацията

В пивоварния сектор производството е свързано със спад в потреблението и има предприятия с намалено работно време.

istock
istock

Проблеми има и в бюджетната сфера:

"От вчера в град Кюстендил в общинската администрация се съкращават 150 души. Това са служители предимно в училищно и столово хранене. За първи път имаме такова масово съкращение на толкова много хора от общинска администрация", отбеляза Капитанов.

Данните от проучването на КНСБ сочат, че съкращенията засягат общо 13 процента от фирмите. В 23 на сто работещите са в неплатен отпуск, а в 71 процента от случаите  - в платен. Масово обаче отпуските приключват до дни.

София е лидер по сигнали за заплата в плик

"Във фирмите, в които хората са в неплатен  отпуск, в повечето от тях са планирани (отпуски) от 13 март до 13 май, тоест с края на  обявеното извънредно положение. След това се надяваме по някакъв начин и ред хората да могат да се върнат на работните си места. И това са надеждите на синдикатите - че икономиката ще започне да работи".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg