Неплащане на заплати и осигуровки, заплата в плик и извънреден труд извън закона са най-честите негативни практики, за които са получени сигнали чрез безплатното мобилно приложение на КНСБ „Вокс“.

Лидер при сигналите за заплата в плик е столицата, а най-много негативни практики са посочени в областта на търговията и услугите.

В днешната сложна ситуация на пазара на труда, мобилното приложение дава възможност на работещи да подават сигнали за нарушения на работодателите, както и да зададат въпрос, свързан с трудовите и осигурителните им права.

Заплатите на прокурорите замръзват до края на годината

Получените сигнали се препращат към компетентните институции, заяви пред БНР националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов.

„Най-висок брой на сигналите са в областите на търговията и услугите, туризма, хотелиерството и транспорта. Неплащане на заплати и осигуровки, извънреден труд, полаган извън законовите рамки, работа без договор“, каза той.

istock
istock

В момента виждате как от извънредното положение, когато хората трябва да се регистрират в бюрото по труда, излязоха всички тези неща наяве, колко много хора в България работят в сивия сектор без трудов договор, заплата в плик“, добави Тодор Капитанов.

Възможен ли е втори трудов договор в неплатен отпуск

Приложението на КНСБ „Вокс“ стартира през юни миналата година, като част от кампанията на синдиката срещу сивата икономика и некоректните работодатели „Сивото убива“. Апликацията се сваля безплатно от магазините за мобилни приложения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg