Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради извънредното положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала.

Как да получат помощи хората без трудов договор

За целта не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако контрактът не съдържа изрична забрана за това. Това съобщават от пресцентъра на Главната инспекция по труда /ГИТ/.

Няма и ограничения за времето, в което служителите могат да полагат труд по втория трудов договор, докато са в неплатен отпуск. Единственото изискване е вторият работодател да въведе такава организация на работното време, която да гарантира спазването на междудневните и седмичните почивки.

Ръст на сигнали за неизплатени заплати

Именно с цел повече възможности за намиране на допълнителна работа в условията на извънредно положение заетите, каквито по смисъла на закона са работещите в неплатен отпуск, трябва да се регистрират в бюрата по труда.

istock
istock

Безработни и социално слаби могат да получават допълнителен доход, като работят в селското стопанство по силата на трудов договор за краткосрочна сезонна селскостопанска работа за обработване на насаждения и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

Наетите на т.нар. "еднодневни трудови договори" не губят право на социални помощи и обезщетения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg