Неплатеният отпуск е право единствено и само на работника и само той има право на инициатива за получаване на такъв и никой друг.

Най-лесното нарушение е работодателят да принуди по някакъв начин служителя да си пусне неплатен отпуск и най-вероятно масовият случай в момента е този. Това коментира председателят на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.
 
Според него има възможност, след преценка за общия интерес между служител и работодател, да се постигне съгласие помежду им за излизане в неплатен отпуск. Това обаче не може да стане през главата не работника.

А ако в работното досие на служителя няма заявление от него за неплатен отпуск, това пък е 100% незаконно”, отбеляза още той.
 

Що се отнася до платения отпуск и опцията работодателят да предостави само 50% от него на служителите си, Манолов обясни, че това правило важи само за тазгодишния пакет, но не и за останали от миналата година дни. 
 

istock
istock

“Без съмнение е, че безработицата ще се увеличи. Въпросът е до какви нива – да не достигне плашещи, застрашаващи, критични нива”, коментира Манолов. Работните места на ресторантьорите са най-лесно възстановимите, обърна внимание той, подчертавайки още, че в България туризмът като цяло се характеризира като сезонна работа.
 
Никой обаче не може да задължи бизнеса да плати онези 40% от заплатата на служителите, за които един работодател би получил държавна финансова субсидия от 60%, смята още Манолов.

Държавната помощ за заплати "не грее" ресторантьори

По отношение на спекулата – “Няма да контролираш цени административно със закон. Опитът за регулиране на цени през закон води до неофициален пазар и до дефицит, до нищо друго”, коментира още той по повод спорните текстове в новия Закон за извънредното положение.

Това, което хипотетично може да направи държавата, е да напазарува определени стоки и да ги набави на определени места.
 
Справянето с кризата зависи от това как ще се прояви колективният разум, смята Манолов, според когото не е редно да се гледа сляпо какво се прави за икономиката в другите държави. Сравнение с Франция например би могло да се прави единствено при равни други условия според него.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg