Нова схема за подкрепа на бизнеса, която да надгради действащата 60 на 40, разработват в Министерството на труда и социалната политика. Тя ще е част от втория пакет от мерки, обсъждани от правителството

Заместник социалният министър Зорница Русинова обясни пред БНР, че средства за запазване на персонала ще се насочат и към фирми, останали извън мярката 60 на 40. 

Борисов: Ще запазим над 120 хил. работни места до края на месеца

За фирмите, които не са кандидатствали по мярката 60 на 40, но и за тези, част от схемата ще има допълнителна възможност да запазят и друг персонал, за който не са получили държавно финансиране. 

Целта отново е запазване на заетостта. Средствата са от еврофондовете:

"Ние да покриваме в рамките на до два месеца 40 процента от минималната работна заплата плюс осигуровките към нея, което на практика означава, че ще покрием за всеки един служител  - вместо да бъде съкратен, минималните прагове на обезщетение за безработица. Това е една допълнителна държавна помощ, която би дала в рамките на още два месеца глътка въздух на част от работодателите".

istock
istock

Зорница Русинова припомни, че от 5 до 50 хиляди лева са достъпни и в момента през кредити от Фонда на фондовете при атрактивни условия:

Над 25 000 разсрочени кредита само за 10 дни​​​​​​​

"Срокът за погасяване може да стигне до 10 години. Лихвени проценти - от 1 процент до около 3 процента".

С Европейската комисия се преговаря достъп до кредитите да получат и фирми, които съществуват не от 3, а от 5 години, като се свали и долната граница за 3000 лева, за да се покрият повече предприемачи. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg