Такса "тротоарно право" в София отпада до края на извънредното положение, реши комисията по "Финанси и бюджет" в Столичния общински съвет.

Наемателите на общински терени, които не работят, няма да дължат наеми, в това число и пазарите. След като започнат работа отново, три месеца ще плащат наем наполовина, предаде БНР.

Намаляват се наемите на работещи обекти, като отстъпката зависи от спада в оборота.

Дезинфекцират около всички църкви в София

До края на юни ще важи 5-процентната отстъпка за данъците в София, обяви председателят на комисията Георги Георгиев:

"Отсрочваме такса „Битови отпадъци“ - първата ѝ вноска да не се дължи до края на април, а в края на юни - с 2 месеца, на всички наематели на общински имоти. Ако сте работили, но имате спад в оборота повече от половината, не се дължи половината наем. Ако спадът е по-малко в оборота, то тогава се дължи отстъпка от 20% от наема. Предстои да гласуваме мерките за 1 милион, които да бъдат използвани за общински гаранционен фонд, с който общината да дава гаранции за кредити, които да ползва малкият и среден бизнес, което облекчава условията при кредитирането, намалява лихвите, позволява глътка свеж въздух за малкия и среден семеен бизнес".


Така нареченият "Първи пакет" с мерки за справяне с икономическата криза в София предстои да бъде гласуван на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

София с мерки за спасяване на бизнеса

Първият пакет от мерки е насочен в три области - подкрепа на гражданите и бизнеса, финансиране на общинското здравеопазване - общинските поликлиники с над 1 млн. лв.

Сумата ще бъде предоставена за изплащане на заплати на лекари, медицински сестри и обслужващ персонал. Предвиждат се и мерки в сектор “Култура”, с който ще бъде осигурена специална подкрепа на творците. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg