Само за 10 дни вече има над 25 000 разсрочени кредита.

Броят на хората, които се възползват вече е същестествен, заяви Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките.

Започна отпускането на безлихвени кредити, гарантирани от държавата. Българската банка за развитие сключи договор с четири търговски банки за предоставянето на заемите.

Те ще се отпускат на хора, които временно са останали без работа, които се самоосигуряват или са в неплатен отпуск. И фирмите имат възможност за кредитиране, за да спасят бизнеса си в тежката ситуация, каза пред БНТ Андронов.

Четири банки вече предлагат теглене на кредити за физически лица, още 8 се готвят да подпишат договори с банката за развитие.

Идеята на мярката е да се насърчат и хората, и работодателите да преминат през този период, да се затвори финансовия дефицит и отново да се върнат на работа. Кредитът ще се изплаща с гратисен период, без лихва.

istock
istock

При отсрочването на кредити основното е да си редовен платец и да има максимум просрочие до 90 дни. Ако се попадне в тази хипотеза се получава възможност да отсрочиш задълженията си към банка по твоя преценка по потребителски или ипотечен кредит.

Основната рамка е такава, каквато Банката за развитие е пожелала да бъде, подписвайки договор с нея банката се ангажира да ги спазва.

Четири банки започват отпускането на безлихвени кредити

Освен българските мерки, оповестени от Банката за развитие, за фирмите има и възможности, свързани с европейски програми.

Такива програми се готвят от Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд. Те ще бъдат предложени на бизнеса, за да получи ресурс точно в този момент, в който те имат нужда.

Банковият сектор почти навсякъде е стабилен, нашият не прави изключение. Той е успял да натрупа доста буфери и резерви през изминалите години. Банковата система може да поеме такъв труден период, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg