„7403 подадени заявления по мярката 60 на 40. 101 849 работници и служители са се възползвали от нея. Между 7 хил. и 10 хил. работници всеки ден запазват работните си места. С този темп до края на месеца ще запазим над 120 хил. работни места”.

Данните отчете премиерът Бойко Борисов по време на изслушването си в парламента за мерките, които е предприела страната за преодоляване на последиците от епидемията от COVID-19, предаде БГНЕС.

Работи ли мярката 60/40

„Благодарение на средствата за масова информация имаме възможност да наблюдаваме какво се случва в другите държави. Ако някъде имаше план, който да гарантира икономическото развитие, на която и да е държава, можеше лесно да го препишем. В България много сектори продължиха да работят и то на пълни обороти, а някъде и на по-високи обороти – селско стопанство, строителство, IT сектора. Надеждна новина е, че се очаква следващия месец автомобилните заводи в света за започнат да работят. 75% е спадът на продажбата на автомобили, ние имаме 250 завода, които работят само за тях. Това са маса хора”, отговори Борисов на критиките на опозицията, според която страната ни не е приела навременно адекватни икономически мерки.

iStock
iStock

Според премиера голямата загадка е как ще се справи страната ни в сферата на туризма.

Ангелкова: Готвим нови мерки за подпомагане на туризма

„Светът няма рецепта, нито нашите съседи, нито ние”, категоричен е Борисов.

Премиерът обяви, че на коалиционен съвет тази сутрин е обсъждана и идеята на НФСБ за въвеждане на ваучери в туризма. Постигнато е съгласие работна група да помисли какви пари ще струва това на бюджета и как да бъде организиран този процес.

„Много държави тръгнаха с подценяване на ситуацията. Тя беше подценявана и в България, но не от мен”, каза още Бойко Борисов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg