"Не е вярно, че работя срещу бранша и организациите. Разбирам напрежението. Секторът е един от най-засегнатите - той буквално не функционира в момента".

Това заяви пред NOVA министърът на туризма Николина Ангелкова.

Туристическият бранш поиска нейната оставка. Причините – липсата на стратегия за работа в извънредното положение и на диалог с отрасъла. Освен това, от бранша смятат, че взетите към момента мерки са неадекватни, а вече става късно за спасяването му. 

Ще има ли безплатни чадъри и шезлонги за българите по морето

"Напрежението го има и то е разбираемо на фона на кризата, която никой не очакваше. Има щаб, който е създаден още на 3 февруари. Няма как да отговаряме на изискванията само на едни хора, които искат на всяка цената мерките да работят. Много е важно да се намери баланс. Нека не гледаме на туризма като на сектор, който е встрани. Той е част от българската икономика и е най-засегнат. Мерките на правителството касаят и него, включително възможности за безлихвени заеми", обясни тя.

istock
istock

Ангелкова подчерта, че много от оперативните програми са насочени именно към такива отрасли като туризма. Предстои да се изготви грантова схема за средните и малки предприятия. От тези нови мерки ще могат да се възползват ресторантьори, хотелиери, туроператори. 

Забраниха екскурзиите до 13 май

"Над 12 000 потребители са членове на потребителската организация. 48% от подалите заявления за мярката 60/40 са от туристическия бранш. Всяка една мярка се обсъжда между министрите и асоциациите. Важно е да се осигури глътка въздух и за работещите. Работи се по мярка, която да стартира веднага след падане на извънредното положение и да подпомогне работниците. За мен е важно да си върша работата. Със сигурност с колегите не сме перфектни и всеки ден има необходимост от промяна в мерките", добави още Ангелкова и отрече да има намерение да подава оставка.

Тя препоръча потребителите да се възползват от туристически ваучер за период от 24 месеца, а не 12.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg