Изключително тежко е състоянието на туристическия бранш в момента. Туризмът е спрял в целия свят.

Ситуацията е много динамична и непредвидима. Безпокои ни най-много, че няма яснота кога ще приключи тази ситуация и е много трудно да се планира. Това заяви пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ситуацията е много тежка и за първи път секторът изпада в такава безпрецедентна криза в световен мащаб. Авиацията буквално също е спряла, добави Ангелкова.

Как да си потърсим правата при отменено пътуване

На практика в момента работят само хотелите и то само със строги дезинфекционни мерки и румсървиз и те почти не функционират.

По последни данни към 25 март в цялата страна нощуват общо 1025 души, което е нула цяло и някакъв процент в сравнение с миналата година по това време.

istock
istock

Ще предложим ваучери, препоръчваме ако е възможно потребителите да приемат ваучер до 24 месеца. Там са описани правилата. Това, което ЕК даде като препоръки е такъв ваучер да бъде осигурен.

Ако туроператорът изпадне в несъстоятелност, това няма да навреди на потребителя.

Дават ваучер вместо да върнат пари за провалени почивки


Ще може парите на потребителя да бъдат възстановени или той да бъде прехвърлен към друг туроператор, каза Ангелкова. Апелираме за единност и солидарност, да се приеме ваучерът от потребителите, ако имат възможност, призова Ангелкова.

Дали сме възможност за пренасочване на пътуването за друга дата до 24 месеца и възстановяване на сумата, така ни задължава директивата, подчерта още министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg