Разработваме кризисна стратегия за туризма - различни сценарии в посока - късен летен туризъм - юли - август.

Всеки ден се чуваме с партньорите, комуникацията е на много добро ниво в сектора, получаваме разбиране и съдействие. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Вярвам, че усилията  ще дадат резултат, но здравето е на първо място, каза още Ангелкова.

В нормална ситуация в момента би трябвало да се подготвя летния сезон. Дай боже, да имаме сезон късно лято.

Разработили сме схема за ваучери и туризъм, само за нас българите - на първо място ще бъде вътрешния пазар сега, продължи тя. Опитваме се да договорим и безплатни чадъри и шезлонги, ако отпадне концесионното възнаграждение.

В момента сектор туризъм не функционира. В цял свят близо 1 млн. души губят работните си места на ден в сектора по данни на Международната организация на туризма.

istock
istock

У нас 23,7% от всички безработни след началото на пандемията са в секторите ресторанти и хотели. Безработните сред туроператорите и турагентите са 203 души от началото на кризата с коронавируса, посочи Николина Ангелкова.

По мярката 60/40 близо 48% от сектор хотелиерство и ресторантьорство са кандидатствали до момента. Може би говорим за 38 000 запазени работни места, каза още Ангелкова. Мярката може да не удовлетворява на 100% исканията и нуждите на бизнеса, но това показва статистиката.

Отпада срокът за заявление по схемата 60/40

47 българи са на организирани екскурзии извън страната, буквално нямаме туризъм заради коронавируса

1414 екскурзоводи има у нас, от тях 40% са самоосигуряващи се, а другите са наети на трудов договор към хотели например, продължи министърът.

istock
istock

За тях буквално вчера на извънредното заседание на МС, по предложение на икономическия министър, се финализира начинът, по който те могат да се възползват от безлихвените заеми от по 1500 лв. от ББР - общо 3 месеца могат да теглят, с връщане в следващите 10 години.

Тези заеми са и за хората на трудов договори и в неплатен отпуск, обясни министърът.

Имам чувството, че всички концесионни договори изтичат тази година, възкликна Ангелкова. Изтичащите договори в момента са 54 - толкова процедури трябва да приключим по цялото Черноморие. В момента вървят 38 процедури. Изтичат още 17 договора до края на годината, уточни министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg