Следващите 2-3 седмици ще е пикът на заразата от коронавирус в България. Това каза на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов, предаде БНР.

По думите му това е причината да бъде поискано удължаване на извънредното положение до 13 май. 

"Три дена подред проф. Мутафчийски да казва, че платото е минало и намаляват болните, рязко ще издърпаме мерките назад, за да минемем към план Бе, Це и т.н. Единственото доказано, това, което и съветът (одобри б.р.), безспорно подкрепено от всички,  световната практика е, че изолацията трябва да продължи. И затова го правим. По тази точка няма никакъв спор с професорското тяло и с неговия дух. Абсолютно едно и също мнение имаме всички към този момент. По темата тестове - едно и също мнение. PCR е тестът, който е най-надежден, и, когато се казва "липса на ресурс", нямайте предвид пари, защото колкото и пари да струва ще го купим. Няма го физически в света".

Реваксинирането с противотуберколозната БЦЖ ваксина "е изключително противопоказно в тази ситуация", каза премиерът и призова хората "да не се юрнат сега да изкупуват ваксини и да не правят глупости да се ваксинират". 

Осигурен е медикаментът "Хлорикин", който се прилага за всички болни, допълни той. 

„Днес ще правим извънредно заседание, да приемем точка да можем да платим, защото китайците, откъдето идва, имаше забрана. От други държави, не искам да им казвам имената, продаваха менте и наши съседи, млади колеги, неопитни „цопнаха“.

Кога светът ще се възстанови от коронавируса

Борисов допълни, че все още няма достоверни бързи тестове, но такива се очаква да бъдат създадени в близките седмици. 

"Неслучайно ние сме поръчали 1 000 000 теста на ЕК, защото знаем, че ще дойде такова време - след платото, в което масово трябва да тестваме хората". 

istock
istock


Той припомни, че в редица държави носенето на маски е задължително, а на твърдението, че в някои от тях маските се предоставят безплатно, репликира:

"Възложил съм 2 000 000 маски да се произведат и да се дадат без пари, щом това е проблема - 3 50 лв. И това съм направил. За цигари 3.50, може, за маска - не може, трябва да се подари. Добре!".

„Усещам едно изнервяне в хората. Разбирам ги, с право, но в следващите две-три седмици ще е пикът. Очакваме го. Все е по-тежко става. Все по-тежко ще става. Не само, че не можем да разхлабване, все по-тежко ще става следващите три седмици“. Борисов допълни, че всички държави, опитали да изградят колективен имунитет "се отказаха веднага, когато започнаха да мрат хората".

Със Съвета вчера много време говорихме. Всяка мисъл в посока "Дайте, ще пуснем младите напред да създадат имунитет", това означава да кажем "тези ще умрат, а другите да живеят". 

" Е как да не ме притестява безработицата. Аз съм я заварил на 15-16% и я направихме под 4 и знам как се сваля безработица. Как да не ме притеснява. Но към днешна дата на първо място ме притеснява здравето. После пари ще намерим, после ще се възстановим. Когато сме здрави и живи, ще се оправим. Затова в момента сме се оградили - бройте колко професори, доктори..."

„Възлагаме на парламентарната група на ГЕРБ да внесе проект на решение за замразяване на депутатската заплата. Предложението е да бъдат замразени към нивата от декември 2019 година и заплатите през третото тримесечие на 2019 година, понеже са на ниски нива. Освен това депутатите от ГЕРБ обмислят вариант и за дарение на част от заплатите си - половината, предполагам. Този месец министрите дарихме по 1000 лв от заплатите си. Но следващото заседание ще предложа половината от заплатите си да дарим“, допълни Борисов. Той се обяви против премахване на субсидиите на партиите засега, но допълни:

"Към този момент, когато държавата е във война, когато всеки ресурс се изцежда от нея, се длъжни - сега половината, после ¾, а накрая и без заплати. В рамките на един-два месеца това ще го направя, ако така върви. Дай, Боже, да не е така".


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg