Над 14 милиона и 500 хиляди лева е изплатил Националният осигурителен институт за доходи и осигуровки към работодатели по схемата 60/40.

Средства до момента са получили близо 3 хиляди и 900 работодатели за 48 хиляди работници.

Все още НОИ превежда суми за март, но скоро ще започнат и плащания за април.

Всеки работодател, който ползва схемата 60 на 40, има на разположение и нова електронна услуга на НОИ и може да получава детайлна информация.

12 милиона лева е получил бизнесът за заплати и 2 милиона за осигуровки по схемата 60 на 40. Детайлната информация е достъпна на сайта на НОИ. Тя дава достъп до данни за всеки работник - какво е платено за заплата, за осигуровка, броят на работните дни, месецът, за който са преведени средства, датата, на която са изплатени.   

Работодателите с онлайн достъп до данни за изплатените компенсации

"Преценихме, че е разумно да предоставим на работодателите такава информация, да знаят какъв е конкретният размер на плащането на компенсация и осигурителните вноски за всяко от лицата, което са включили в списъците. Ние превеждаме обща сума - това е сумата, която включва и размера на компенсациите, и дължимите към тях осигурителни вноски", обясни пред БНР Даниела Асенова, директор на дирекция "Краткосрочни обезщетения" в Националният осигурителен институт.


Социологическо проучване по поръчка на НОИ показва, че преди кризата с коронавируса 2/3 са предпочитали да ползват услугите на гише, сега е обратното: 2/3 ползват услугите по електронен път

"Удовлетвореността на клиентите и от двете форми на обслужване е сходна и то с отчетливо доминиране на позитивните оценки. Посещението на място се оценява позитивно от 50% от анкетираните срещу 9%, които имат негативни оценки. Сходни са нагласите и при електронните услуги - 48% дават положителни оценки и 5% отрицателни", коментира Георги Терзийски, началник на отдел "Връзки с обществеността" в НОИ.

Колко работни места запази мярката 60/40

Част от препоръките са за достъпен софтуер за всички, да се структурират менютата на официалната интернет страница на института, тя да бъде прагматична и да бъде достъпна за всеки потребител, допълва Терзийски. 

В рамките на извънредното положение е намалял потокът от хора, които са посетили офисите на НОИ.

"Ще остане и служебното преизчисляване на пенсиите, което беше анонсирано във връзка с извънредното положение, ще остане електронната регистрация на обезщетение за безработица", посочва още Георги Терзийски.   

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg