„0.97% от фирмите, които могат да се възползват от мярката 60 на 40, са го направили към днешна дата. Платени са 12 млн лв.от бюджет 1 млрд. Ако говорим за обхват на хора, това са под 2%".

Това заяви пред NOVA председателят на АИКБ Васил Велев за мерките, които правителството предприема в подкрепа на бизнеса.

„Най-важното число е това на инвестираните средства. В момента от 1 млрд. са 12 млн. Това е 1.22% до ден днешен", каза още той.

По думите му прекратените трудови договори само за един месец са 176 000.

20 000 лв. нужни на фирма на месец, за да оцелее

"От тях като извадим новоназначените, остават 106 000 души, които са загубили работа за едни месец", посочи Велев.

„За съжаление, при тази ситуация, безработните ще бъдат много повече. Ако не се промени мярката, ние няма да се изненадаме, ако те достигнат и 500 000. Това е над 10% безработица. Това го показват и различните социологически проучвания. Според тях най-неодобряваната мярка е именно 60 на 40“, категоричен бе той.

istock
istock

Велев подчерта, че подкрепата на държавата не следва да е на 100%, но въпросът е каква е реалната помощ и колко е достъпна.

„От мярката 60 на 40 се възползват такива фирми, които нямат нужда от нея“, смята председателят на АИКБ.

Съд за работодатели мамили по мярката 60/40

„Всички работодатели са категорични, че мярката трябва да се коригира. От Стопанската камара са абсолютно категорични за 60 на 0. Ние също сме за 60 на 0. От КРИБ са за 60 на 15, те искат да има и самоучастие на предприятието“, каза още той. И допълни:

„Към момента мярката има малък обхват и води до увеличаване на безработицата“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg