След седмица пристигат първите чартърни полети с чуждестранни туристи по родното Черноморие, потвърди министърът на туризма Николина Ангелкова.

Първите туристи ще пристигнат от Нидерландия на летището в Бургас на 26 юни, а на 29 юни във Варна ще кацне самолет от Германия, с което стартира полетната програма за сезона.

По данни на министерството планираните полети от края на юни до края на септември за летището в Бургас са над 10 600, а във Варна – над 6 400.

„Това, което наблюдавам като позитивно отношение към пазара в България, е свързано с важната мярка, която Народното събрание гласува – именно възможността за субсидиране с 35 евро на седалка по отношение на чартърните полети. Това дава възможност ние да удължим летния туристически сезон до края на октомври“, отчете министър Ангелкова.

Представиха България като туристическа дестинация в Германия

Според нея раздвижване в сектора показват и данните от Единната система за туристическа информация, която показва, че от 22 май до сега над 91 хил. туристи са пренощували в места за настаняване. От тях 93% са българи, а останалите са чуждестранни.

istock
istock

Министър Ангелкова увери, че държавата ще положи усилия за провеждането на добър сезон, доколкото това е възможно предвид обстановка и отчитайки факта, че той започва с месец по-късно.

Страната ни очаква и единни указания от Европейската комисия по отношение на целевите ни пазари от трети страни, които са извън Европейския съюз – Русия, Украйна, Молдова, Турция.

Сертифицираха България като безопасна туристическа дестинация

България стартира кампания за популяризирането ни на външните пазари, увери министърът на туризма. Ангелкова за пореден път подчерта, че скандалът около строежа в Алепу гради изключително негативен образ на страната и призова компетентните органи да си свършат работата.

Опашките от българи на границата с Гърция, избрали да летуват в южната ни съседка, министър Ангелкова коментира така: „Колкото българи отиват в Гърция, толкова гърци посещават България на годишна база“. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg