До края на май хотелите в Турция, получили „здравен сертификат“ ще започнат да отварят врати. Това съобщи министърът на туризма и културата Мехмет Ерсой, като подчерта, че в тях няма да има „шведска маса“.
 
Хотелите ще бъдат принудени да работят с половината от капацитета на стаите си. Ако хотелът разполага с 500 стаи, например, туристи ще бъдат настанени само в 250 от тях.
 
Обслужване тип „шведска маса“ или друг вид „открит бюфет“ няма да се предлага, а вместо това туристите ще получат комплексно меню и обслужване по поръчка.
 
С цел спазване на необходимата дистанция, в ресторантите ще бъде намален броят на масите. Предвижда се с цел хигиена подобни мерки да бъдат въведени във всички ресторанти, кафенета и развлекателни заведения.
 
Задължителна остава социалната дистанция на плажа, като ще бъде намален броят на шезлонгите.

istock
istock

Ако пространството позволява, хотелите биха могли да организират почивка на семейства на принципа на зонирането, като отделят определен участък за определени групи близо на плажа или басейна.

Служителите в хотелите ще преминават през всекидневен медицински преглед и ще работят с маски, ръкавици и специално защитно облекло.
 
Хотелите със „здравен сертификат“ са задължени да осигурят денонощно дежурство на квалифициран медицински персонал.
 

Така нареченият „здравен протокол“ ще засегне и полетите. На борда на самолета средните седалки ще бъдат празни, с цел осигуряване на необходимата дистанция.
 
Ограничен ще бъде и броят на пътниците на яхти или други видове транспорт по време на разходки в морето.
 

istock
istock

Министърът заяви, че ако ситуацията с коронавируса в Турция и в света продължи да се подобрява, в началото на май ще може да бъдат отворени хотелите със „здравен сертификат“ и да се пусне вътрешния транспорт, включително самолетният.

Как да си потърсим правата при отменено пътуване

Във втория етап Турция ще разреши полети до и от тези държави, в които пандемията намалява и няма регистрирани нови случаи на COVID-19. Според Ерсой, началото на чуждестранния туризъм в страната може да се очаква към края на август.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg