40 лева помощ на хотелиерите ще се изплаща само за украински граждани, подали заявление за бежански статут. Това важно уточнение е направено в информацията, публикувана на страницата на Министерския съвет.

Останалите украински граждани, които пребивават тук с възможността, която им дава държавата ни за престой от 90 дни, няма да имат право на подпомагане.

Малък е броят на украинските граждани, поискали от Държавната агенция за бежанците регистрация за хуманитарен статут и международна закрила.

Как могат да работят у нас украинци с български произход

Повечето от пристигналите тук, основно жени и деца, се възползват от правото си на 90 дневно пребиваване в страната. За тях обаче държавата няма да изплаща 40 лева помощ на хотелиерите, обяснява зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев:

istock
istock

„Към момента информацията ми за работния вариант във връзка с тези помощи от 40 лева е, че ще имат право тези украински граждани, които поискат статут за закрила през Агенцията за бежанците - тоест тези, които получат хуманитарен статут за международна закрила. Останалите, които не поискат такъв статут, към момента се водят туристи и за тях моята информация е, че не е измислена схема за подпомагане“.

Предстои организацията за регистрацията и статута на украинските граждани да бъде променена, коментира председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров. Как и кога ще стане това обаче, на този етап не е ясно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg