Двойно повече гърци са дошли на почивка у нас тази зима, отчита Министерство на туризма. Ръст на туристите има от всички водещи пазари, като най-сериозно е увеличението на гръцките туристи – над 100% в сравнение със същия период на предходния зимен сезон. Висок ръст има и на израелските туристи – близо 100%. По текущи данни ръстът на българските туристи е около 17%, а на британски туристи – близо 10%.

Прогнозите и за летния туризъм у нас са обнадеждаващи: „Данните, които имаме от летищата, са категорични в тази насока – 20% ръст се очаква спрямо полетите през миналата година”, подчерта министърът на туризма Илин Димитров. По данни на летищните оператори на летище Бургас очакват 6 200 полета за периода май – октомври, като там нискобюджетните линии вече стартираха през март, а летище Варна очаква 4 200 полета.

Регистрациите на туристи в местата за настаняване са над 1,9 млн. за зимен сезон 2022/2023 г. по текущи данни от ЕСТИ. Ръстът спрямо миналия зимен сезон 2021/2022 г. е 25%. Ръстът спрямо предпандемичното равнище до средата на март 2023 г. беше около 9%, но отчитайки факта, че българските ски курорти бяха посещавани до средата на април тази година, ръстът на тазгодишния зимен сезон е с рекордните 23%, в сравнение с преждeвременно приключилия на 13 март 2020 г. заради COVID-19 зимен сезон 2019/2020 г.

Зимният сезон завършва с близо 1 950 000 регистрации и изненадващо висок ръст от 23% спрямо предковидния сезон 2019/2020. Това сочат данните от ЕСТИ за периода 1 декември 2022 – 15 април 2023 г. , съобщава Министерство на туризма.

istock
istock

Причината за рекордния ръст от 23% бе удълженият сезон и въпреки липсата на много сняг, хотелиерите бяха изобретателни и предложиха гъвкав подход и нови продукти като балнео и СПА. Припомняме, че зимен сезон 2019/2020 приключи на 13 март 2020, заради обявения тогава локдаун, но и при нормални обстоятелства традиционно краят на сезона настъпва след средата на март.
 
Текущи данни за 2023 г.

За периода 1 януари – 15 април 2023 г. са отчетени над 1,5 млн. регистрации на туристи, като ръстът спрямо същия период на 2022 г. е малко над 20%, съгласно нанесените към момента данни в ЕСТИ.

Цените на туристическите услуги се повишават, а качеството пада

Данни за Великден

По оценки на Министерството на туризма, общият брой туристи, нощуващи в места за настаняване, собствени имоти и еднодневни пътувания, са надхвърлили 300 хиляди за Великденските празници, като от тях над 100 хил. са били в местата за настаняване. Оценките на експертите в Министерството на туризма показват, че приходите от туризъм  по Великденските празници ще надхвърлят 150 млн. лв.
По данни от ЕСТИ, около 65% от туристите за Великден са българи, а около 35% – чужденци, от които най-много са били туристите от съседните страни, от Израел, Германия и др.

Според нанесените към момента данни, за периода 13 – 18 април 2023 г. най-висок е бил интересът към религиозен и културен туризъм. Над 30% от пътуванията по Великден са до популярни дестинации за културен и религиозен туризъм, като Пловдив, Велико Търново, Троян, Русе, Трявна.

istock
istock

Около 27% от туристите са почивали в посочения период по Черноморието. Интерес има към общините Варна, Несебър, Балчик, Бургас, Поморие. Към Черноморието традиционно за Великден интерес има от румънските туристи.

На трето място с висок интерес е СПА туризмът. Осем от нашите най-известни СПА курорти са предпочетени от около 19% от туристите по Великден.

Ски сезонът е приключил на Великден, но над 8% от туристите са избрали общините с големи ски курорти – Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе.

Около 16% от туристите по Великден са избрали различни други дестинации в страната, като това показва колко разнообразни възможности за пътуване и почивка предлага България.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg