Гърция отбеляза драстичен спад в притока на туристи тази година.

През лятото страната е посетена от едва 4 милиона души, докато през миналата година броят на гостите е достигнал почти 30 милиона. Сега всички се надяват есента да бъде по-милостива, пише „Дойче веле”.

Във въздуха се носи аромат на октопод на скара и зехтин. В кафенетата на пристанището в стария храд в Ханя на остров Крит през лятото почти всички маси са били заети. Годишните си отпуски там са прекарали туристи от Германия, Италия и Франция. Но само няколко улици по-надолу всичко е празно.

Ще върнат ли гърците пълната карантина

Деспина Папатели е собственичка на апартаменти, които е почнала да отдава под наем едва от 1 юли заради коронавируса. Гости отначало не е имало, признава тя. Август е бил по-добър, когато оборотът е достигнал до 50% от размера на миналогодишния. Затова се възлагат надежди на септември.

istock
istock

Броят на заразените с коронавирус в Гърция се увеличи сериозно през август, което е довело до отмяна на резервации.

„Хората не се осмеляват да пътуват. Страхът им пречи да прекарат отпуските си в чужбина”, обяснява Деспина.

Малко са успели да заработят този сезон и уличните музиканти. Без работа са останали много сервитьори, а някои хотели изобщо не са отворили врати. Вместо 30 милиона туристи, колкото са били миналата година, това лято от чужбина в Гърция са дошли едва 4 милиона гости.

Хотели за милиони се продават в Гърция

Онези, които са се престрашили, обаче, са във възторг.

„Човек може да се къпе в морето, да прави страхотни разходки пеша. Храната е добра, а в сравнение с Балтийско или Северно море ресторантите тук за значително по-евтини, а и настаняването е по-добро”, разказва туристка от Щутгарт.

istock
istock

Други намират отсъствието на тълпи за положително явление, защото е по-приятно, когато няма много хора.

Освен това хората на Крит спазват стриктно изискванията за социална дистанция и носят маски.

За да предотврати разпространението на коронавируса гръцкото правителство въведе задължително носене на маски във всички туристически райони.

150 евро глоба при неносене на маска в Гърция

Туристите са длъжни да носят маски, дори и когато се разхождат край морето. Баровете и клубовете имат задължението да затворят в полунощ.

Собствениците на хотели и заведения в Гърция се опасяват, че ако тазгодишната ситуация продължи и следващата година, ресторантите и кафенетата ще бъдат принудени да затворят напълно, а те самите ще фалират. Все пак възлагат големи надежди на октомври, тъй като на Крит лятото трае по-дълго. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg