Жители на гръцкия остров Парос излязоха на протест с искане за повече пространство и безплатен достъп до пясъчните плажове, както и срещу разрастването на зоните с платени шезлонги, отдавани под наем от частни компании, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Протестите, наречени от медиите "Движението на кърпите“, бързо се разпространиха от Парос до близкия остров Наксос и до други ваканционни дестинации в северната и южната част на страната.

Колко струва ден на плажа у нас и в Европа

"Местните жители се наслаждават на спокойствието тук, така че не искаме [плажът] да бъде превзет от бизнеси, които ги е грижа за парите, а не за природата и атмосферата“, казва Ронит Нешер, 53-годишен жител на Парос. "Не искаме плажът да бъде зает от чадъри и огромни, разбирате ли, наистина огромни шезлонги, които нямат нищо общо с простотата на острова“.

Плажовете в Гърция са обществени, но въпреки това все по-голям брой компании получават лицензи за отдаване под наем на шезлонги и чадъри по плажната ивица.

Протестиращите казват, че цените за два шезлонга и чадър често могат да надхвърлят 100 евро на ден и в много случаи бизнесът се разраства далеч отвъд договорената зона на плажа, оставяйки малко място за тези, които искат да разпънат кърпа и да плажуват безплатно.

istock
istock

"Ние идваме тук мирно... просто искаме да ви уведомим, че се опитваме да си върнем правото на безплатен достъп до нашите плажове“, заяви един от протестиращите през високоговорител, докато минаваше през шезлонгите на плажа Марчело в Парос.

Гърция предлага безплатна почивка на туристите заради пожарите

Прокурор е започнал разследване по случая на Парос, уточнява изданието.

В Наксос повече от 5000 души са се присъединили към групата във Facebook "Спасете плажовете на Наксос сега!“, която също е подала правна жалба.

"Плажовете бяха толкова пълни с тези мебели... че много хора, които не искаха да седят на шезлонг или на стол, нямаха място за сядане“, твърди Елени Андрианопулу, един от организаторите на групата.

Гърция има 16 000-километрова брегова ивица и стотици плажове, където фирми предлагат шезлонги. Страната излезе от дългова криза преди пет години и разчита до голяма степен на туризма за икономическото си възстановяване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg