В Гърция днес отварят кафенета и ресторанти. Свободен е и достъпът до всички острови.

Фериботите пътуват при стриктни мерки. Под строг контрол на здравните служби масите в заведенията са поставени на необходимото разстояние за стриктно спазване на социална дистанция.

Обслужването на клиенти е само на външни маси. Сервитьорите са с предпазни маски и ръкавици.

Близо 600 000 гърци ще загубят работата си до юли

Работодателите, които запазят работните места, ще получат данъчни облекчения, заяви министърът на развитието Георгиадис.

Потеглиха и първите фериботи към островите. Пътниците са половината от капацитета на корабите, а билетите за тази седмица са продадени предварително, съобщават фериботните агенции.

istock
istock

От началото на туристическия сезон, който започва на 15-ти юни, ще се увеличи броят на фериботите по натоварените направления.

За всички пътници е задължително носенето на маска.

Пътуване до Гърция без тестове и карантина от 15 юни

По принцип гърците могат да пътуват с фериботи до остовите Крит и Евбея от 18 май. Хардалиас представи новите санитарни правила при пътуванията с фериботи, а също с кораби по международни маршрути, например между Гърция и Италия.

Пътниците ще трябва да спазват разстоянието от 1,5 м при качване, слизане и във всички помещения на плавателния съд. Всяка каюта воже да се ползва само от един човек с изключение на семействата, но роднини по първа линия, които могат да бъдат до четири души. В каютата се допускат инвалиди с придружаващите ги лица. Максималният брой превозвани пътници трябва да бъде 50% от общия брой места, посочени в сертификата за безопасност на плавателния съд, или 55%, ако на плавателният съд има каюти.

Преди качването се мери температурата на пътниците, които ще попълват и анкета за здравословното си състояние. Отгворност за това ще носят корабните компании. Пътниците и членовете на екипиже трябва да носят маски. По местата в закритите помещения на фериботиге пътниците трябва да седят по специална схема (едно заето място, а съседните редом – празни).

istock
istock

Денонощно работещите хотели и къмпинги ще отворят врати на 1 юни, а сезонните хотели на 15 юни.

На кораб в Гърция само след попълване на въпросник


Националният авиопревозвач Aegean Airlines вече увеличи от 18 май вътрешните полети от Атина до град Ираклион (остров Крит), Ханя (Крит), Сорун, Александруполис, а от 25 май ще увеличи и броя на полетите зо островите Родос, Керкира (Корфу), Лесбос, Хиос, Самос и др. Полетитте ще се увеличат още повече от 1 и 15 юни, когато в Гърция трябва да отворят и хотелите.

Авиокомпанията обяви също, че до края на май ще възобнови полетите от Атина до Мюнхен, Цюрих, Франкфурт на Майн и Женева. Ще се увеличат и полетите до Брюксел – единстена дестинация, по която не са спрели да летят самолети на компанията.

Планът да поетапното отпадане на ограниченията в Гърция бяха обявени на 28 април от премиера Кириакос Мицотаки. Ситуацията в Гърция с коронавируса е сравнително благоприятна. Броят на заразените е 2878 души, повечето от които са оздравяли. Починарите са 171 души. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg