Продължава кризата с наемането на работници от трети страни за сезонна работа по морето. Част от хотелите това лято отварят по-късно заради липса на кадри. Причината е забавяне в издаването на визи на наетите служители.

„Бях оптимист, но още преди месеци заявихме на служебния министър на туризма Евтим Милошев, че Външно министерство няма административен капацитет. Очаквах на 1 юни да пристигнат 40% от работниците от трети страни. Някои от тях имат визи, други – не. Издаването продължава да се бави. Ние ще започнем работа навреме, ще положим усилия. Но не можем да заработим така, както трябва, за да предложим на туристите качествена услуга”, коментира пред NOVA NEWS зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Вдигат заплатите по родното Черноморие

Според него проблемите произтичат от липсата на синхрон между различните институции в държавата. „Чакаме да дойдат да работят и ученици, но те свършват училище след 20 юни”, каза още Налбантов.

istock
istock

Зам.-председателят на асоциацията смята, че липсата на работна ръка идва от факта, че близо милион и половина българи не искат да работят. Въпреки това, според Налбантов, „туризмът в България е един от малкото отрасли, които функционират добре”.

Повече по темата гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase