66,3% от хотелиерите имат намерение да намалят цените на пакетните услуги през декември, а 47,3 на сто и на нощувката. Това показва месечно анкетно проучване на Националния статистически институт.

Близо половината от управителите на местата за настаняване смятат да предложат алтернативен период за направени резервации.

През последния месец се увеличават хотелиерите, които са пуснали служители в отпуск или са намалили заплатите им. Продължава да нараства и делът на възползвалите се от правителствените мерки за подпомагане и той вече достига 31,8%. За ноември 74,1 на сто от хотелиерите отчитат намаление на приходите на месечна база.

41,7% от фирмите през ноември са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с октомври, за 46,1% не е имало промяна в приходите от продажби, а за 11,8% е имало увеличение, показват още данните на НСИ.

Разпределението по икономически дейности показва, че 52,8% от организациите в дейностите „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са с намалени приходи от продажби на стоки или услуги.

istock
istock

В сектора „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ 48,3% от фирмите са със спад на оборота, за индустрията този дял е 43%, а за строителството – 36,4%.

Хотелска стая или апартамент под наем - къде е по-безопасно да отседнете при пандемия

Аналогично проучване сред нефинансовите предприятия показва, че повечето фирми нямат намаление на продажбите през ноември. При 41,7% приходите им са се запазили, а за 11,8 на сто дори са се увеличили.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg