Като много успешно отчита представянето си на туристическите борси тази година Съюзът на туристическия бизнес в Банско. Отварят се нови пазарни ниши, връщат се и стари. 

В момента повечето хотели и механи ремонтират базата си, за да посрещнат първите гости през зимата след един успешен летен сезон, споделя Зорка Тумбакиева пред БНР. Тя очаква добър зимен сезон и се надява да има сняг. 

В близкото село Баня СПА хотелите са натоварени целогодишно. Разбира се, те също се подготвят за зимните си гости, които избират чудесното съчетание на ски и басейни с минерална вода. Тук ценим най-много българските туристи, споделя Явор Капитанов, чийто хотел наскоро получи приза за най-иновативен от Европейската СПА асоциация. 

Хотелиерите у нас се отказват от ол инклузива

Последствията от войната в Украйна, инфлацията и цените на горива, енергоносители и храна, създават сериозен проблем, признават хората от туристическия бранш. Феноменът - много туристи, малко печалба, си има граници, казват те. В тази ситуация най-трудно е да се запази качеството на услугата

istock
istock

Огромният инвестиционен интерес към СПА туризма в Баня води и до друг сериозен проблем, не само с ограничения ресурс на минералната вода, казва Явор Капитанов. 

"Очаквам хората от бранша да бъдат активни, да защитават правата и интересите си, за създаване на една добра и работеща среда. Да бъдем критични и неотстъпчиви, когато трябва, и да помагаме, когато трябва".

Не отминаваме и актуалната тема за връщането на ДДС от 9 на 20 процента в туризма. Зорка Тумбакиева смята, че ставката трябва да е диференцирана

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg