Един от все по разпространените и луксозни начини за ваканция са круизите.

След пандемията интересът към круизните пътувания нараства и този сегмент от туризма е във възход.
 

Само за сравнение, по данни на Асоциацията на гръцките пристанища посещенията на круизни кораби в 48 гръцки пристанища през 2022 година е нараснал на годишна база с над 130 %, а броят на пътниците с над 200 %.

В същото време някои пристанищни градове поставиха въпросът за ограничаване на круизните кораби и се заговори, че това е замърсяваща природата индустрия.

Все повече туристите се интересуват от въглеродния отпечатък и замърсяването на природата, който оставя туристическия продукт, потребяван от тях.

istock
istock

Говори се за култура на пътуване и култура на потребление. Могат да бъдат намерени данни, че всяка година приблизително около 5 милиона души са били на круиз.

Това са все по-модерни плавателни съдове с около 8 -9 хиляди души на борда. Някои пристанища като това във Венеция и Барселона обявиха, че толкова много хора, които изведнъж слизат на брега са нежелани.

Как става зареждането на един круизен кораб?

Експерти поясняват, че зареждането на корабите, запасяването с ресурси е точно преценено и замърсяването на околната среда и на пристанищата е минимално, като влаковете са с най-ниски емиисии на замърсяване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg