Туристите, пристигащи в Турция, ще бъдат подложени на всички видове контрол, като тест за COVID-19, ваксинация, карантина. Това заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.
 
Имаме циркуляр по тази тема. Който не е преминал необходимите тестове, без да е направил ваксинация, дори няма да може да се качи на самолет и да лети там. Няма да има такава ситуация, когато туристите няма да бъдат тествани“, каза Ерсой.

До края на 2021 г. Турция ще може да приеме над 35 милиона чуждестранни туристи, което е около 80% от показателите на „предпандемичната“ 2019 г., когато страната постави своеобразен рекорд, като прие над 45 милиона чужди граждани.
 
Ерсой заяви още, че във всички страни, които отменят карантината след завръщането на туристите от Турция, се засилва интересът към тази дестинация. Като пример той посочи Русия и Германия, където имаше рязко увеличение на резервациите след вдигане на ограниченията за пътуване до Турция. Освен това той обяви, че туристическият сезон през 2021 г. ще бъде удължен до края на календарната година.
 
Според Ерсой, приходите на туристическата индустрия ще достигнат 20 милиарда долара през 2021 година.

istock
istock

С решение на турското правителство, от 1 юни 2021 г., при преминаване през сухопътните, морски и летищни граници на Република Турция всички пътуващи, следва да представят:

- отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2 не по-стар от 72 часа, или
- бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа, или
- сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията, или
- официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца.

Освободени от тези изисквания са екипажите на транспортните средства, преминаващите транзит през летищата на страната и децата до 6-годишна възраст.


Без маски на открито в Гърция от днес

Заедно с това от 1 юни в страната започна и процес на постепенна „нормализация“, като се предвижда поетапно разхлабване на вътрешните мерки, насочени към овладяване на пандемията от COVID-19.

istock
istock

На настоящия етап в делнични дни и събота продължава действието на комендантския час във времето от 22.00 ч. и 05.00 ч. на следващия ден. В неделните дни забраната за излизането извън домовете остава в сила считано от 22.00 ч. в събота до 05.00 ч. в понеделник. Местата за хранене и питейните заведения ще могат да предлагат услуги и обслужват клиенти във времето от 07.00 до 21.00 ч. всеки ден без неделя, като до 24.00 часа ще могат да предлагат услуги за доставки по домовете. Кафенета, чайни, фитнес зали, спа центрове и спортни съоръжения ще могат да работят от 07.00-21.00 часа всеки ден без неделя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg