Гръцките власти облекчават мерките постепенно, но основните ограничения остават. След отпадането на задължителната карантина при влизане от страна от ЕС, условията за влизане вероятно ще останат валидни за целия предстоящ туристически сезон: сертификат за ваксиниране или отрицателен тест за коронавирус.
 
Гърция признава всички видове ваксини, което е реверанс към руските туристи. Страната сключи и двустранни споразумения с Израел и Сърбия за зелени туристически коридори, съобщава БНР.
 
След повече от година отвори граничният пункт Маказа, като се очаква засилен трафик за Великден.
 
Голям е интересът на туроператорите към малките гръцки острови, защото там средата е по-безопасна. 62 гръцки острова ваксинираха всичките си жители, което привлича туристите. На голяма част от тях хотелите са резервирани до края на сезона.
 
Официално туристическият сезон започва на 14 май. Има индикации, че той ще бъде по-добър от миналогодишния.
 
За индивидуалните туристи има ограничения за движение само в определена административна област. Това се очаква да е в сила до 5 май.
 
Интересът към пътувания към южната ни съседка Гърция не е стихвал. Според туроператори организираните пакетни пътувания със самолет или автобус ще започнат от средата на май. Хората питат най-вече какви ще бъдат изискванията за преминаване през границата и за престой, казва Анелия Терзиева, която е управител на туроператорска фирма, специализирана в предлагането на Гърция като дестинация.
 

istock
istock

„Ще има ли карантина при връщане, ще има ли маски на плажа, как ще може да се придвижваме.“
 
За Великденските празници ще има работещи хотели, но по-скоро се очаква да пътуват индивидуални туристи заради по-специалните здравни мерки за празниците в страната, посочват туроператори. Въпреки това се сформират групи за островите Тасос, Корфу, Лефкада и за Олимпийската ривиера.
 
„Има хотели, които ще бъдат отворени за Великден в Гърция“, уточнява Терзиева.Първо ще започнат пътувания, които са били отложени във времето или по които има сформирани групи, допълват туроператори.

Над 60 гръцки острова в програма „Остров без Covid“

Цените на пакетите се запазват, отстъпки е имало, както обикновено, за ранните записвания, които, обаче са много по-малко в сравнение с други години, подчертава Анелия Терзиева, която има 25-годишен опит в туристическия бранш и твърди, че досега такъв предсезон не е имало.
 
„Тази година бяха единици тези, които се възползваха от ранните записвания. Това води до други негативи – хотелите, като нямат ранни записвания, започват да се колебаят дали изобщо да отворят“, коментира Терзиева в предаването „Хоризонт до обед“.
 

istock
istock

„Хората искат да пътуват – това е абсолютно сигурно. Друг е въпросът какви ограничения ще наложат. Тези, които се ваксинираха, се ваксинират с ясната идея да почиват навън. Тези, които не желаят да се ваксинират – за тях PCR-те се явяват доста висок разход.“
 
Анелия Терзиева призовава правителството за повече яснота за входящия туризъм. „Хората в момента, в който получат ясна представа за ситуацията, ще преценят – ще пътуват ли, няма ли да пътуват. Ние ще знаем - ще работим ли или няма да работим. Това, което искаме, е малко по-голяма гъвкавост от страна на компетентните органи.“     
       
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg