Коледните и новогодишните празници наближават и всички, които искат да ги посрещнат извън дома си, заради инфлацията трябва да заделят повече средства в сравнение с предишни години. Въпреки това, повечето туристически пакети са продадени още в края на октомври, а любимите дестинации на българите остават близките ни съседски държави - Турция, Гърция, Сърбия и Румъния, разказва БНТ.
 
Въпреки че тази година цените на туристическите пакети са се увеличили с 15% в агенцията на Изабелла Лориева телефоните не спират да звънят. Хората искат да пътуват, но местата отдавна са заети.
 
"Нова година в Тайланд, Сейшели, 2-3 хотела в Египет, много малко останаха местата", казва тя.
 
Повечето русенци се отправят на коледния базар в Букурещ, защото е най-близо. Наясно са, че заради хаоса на граничния пункт "Дунав мост" трябва да се въоръжат с търпение.
 
"Хората наистина имат нужда от тази атмосфера и аромата на греяно вино. За съжаление, миналата седмица чакаха автобусите 3 часа без никой да ги обслужи. Свързахме се с митническите власти да имат предвид какво се случва", обяснява Лориева.
 
А по-предвидливите са резервирали своята коледно-новогодишна почивка още през октомври, за да се възползват и от 10-процентното намаление при ранни записвания. "Нашият най-евтин пакет беше 480 лв. със собствен транспорт 4 нощувки ол инклузив, с автобус 620 лв. за Кушадасъ", казва труоператорът.
 
Хората от Югозападна България избират да пътуват до Сърбия, Гърция и Северна Македония. Предлагат се предимно тридневни пакети.

Кога да летите евтино по празниците

Според туроператора Здравка Чимева  Нова година в Македония за един съвсем близък град Виница, цената е около 230 лева. Естествено, когато е по-далечно разстояние, с повече нощувки - за Ниш например, някъде около 300 лева, допълва тя.
 

istock
istock

За празниците много българи предпочитат да усетят коледния дух и аромата на канела в европейските столици. Най-скъпата празнична оферта е за малко над 7 хиляди лева за слънчева Нова година в страната на меренгето и карибския ром – Доминикана, а гостите ще веселят български звезди от шоу бизнеса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg