Земетресенията и високите цени отказват българите да пътуват до Турция. Това показват данни на туроператори. Отливът на туристи е около 30% - 40% за дестинации като Истанбул, Мармарис, Кушадасъ, Бодрум, съобщава Нова телевизия.
 
Според туроператора Димитър Костадинов действително съществува отлив, който може да се дължи на земетресението и икономическата криза.

"Всички хотели в Турция тази година са между 20 и 30% по-скъпи спрямо миналата. За турските курорти е желателно да се направи регистрация ноември или декември, защото тогава хотелите имат най-добри условия - 10-15% отстъпка. Отливът в моята агенция, която предлага пътувания до Кушадасъ, Мармарис и Дидим, е 30%", обясни той.

Как почивката може да ви излезе по-евтино

По думите му сериозен отлив има за Фестивала на лалетата в Истанбул. "Миналите години сме имали до 5 автобуса за датите на фестивала, в момента има много голям спад. Земетресението е един от факторите, освен това и вдигнатите цени в Турция, макар че остава доста по-евтино отколкото у нас.

istock
istock

Много повече еднодневни екскурзии сме имали миналите години, тук спадът също е много голям.  Големите задръствания на Малко Търново са голям проблем при отиване в Турция и автобусите чакат наравно с големите коли. Някои хора се записват в последния момент, защото смятат, че цените ще паднат заради незаетите места", заяви Костадинов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg