След началото на войната резервациите за море в туристически агенции като тази намаляват значително – както от туристи от Русия и Украйна, така и от традиционни пазари в З. Европа. Въпреки това очакванията на бранша са до края на годината българите да реализират 21 млн. пътувания.

Само това лято към Гърция ще пътуват над 600 хиляди българи – два пъти повече от последните две години на пандемия. А 450 хиляди - планират да прекарат лятната си ваканция в турските курорти.  Заради по-високите разходи за хотелиерите - почивката това лято ще излезе с 20-30 % повече от миналото. У нас – цените на услугите ще са минимум 10-11 на сто нагоре.

Почивката поскъпва с минимум 10% за Великден

Първите хотели по северното Черноморие вече отвориха. В Албена например са в очакване на първите си туристи. А до края на април общо 8 хотела в комплекса ще открият сезона, информира NOVA.

istock
istock

„Очакваме първите туристи от Германия да пристигнат на 9 април. Очакваме австрийци от 7 април. Юли и август месец, когато е пикът на сезона, записванията са силни от абсолютно всички дестинации”, твърди Велина Гюмова - мениджър “Продажби” в Албена.

Въпреки това: още в първите дни на войната новите резервации в курорта спадат 3 пъти, но анулации при вече договорените почивки – няма. Хотелиерите на юг също отчитат по-малко записвания след началото на руската инвазия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg