Нелицензирани туроператори и туристически агенти предлагат пътувания и екскурзии в страната и чужбина.

От началото на годината от Сдружение „Обединение Бъдеще за туризма“ са подали 11 сигнала за мними туроператори, които работят незаконно. Те се проверяват от Икономическа полиция, информира БНТ.

Нелицензираните туроператори и туристически агенти обикновено набират клиенти през затворени групи в социалните мрежи. Парите се превеждат по сметки на физически лица или се предават на ръка в кафенета и заведения.

Интересът към круизните пътувания нараства

"Голяма част от тези лица оперират от друга територия, а не от територията на България. Това е другият момент, който е важен за клиентите, и просто да им светне една лампа, когато решават да предприемат такава крачка и да платят по този начин на хората от интернет", казва Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“.

Често клиентите, които са платили на ръка, не получават касов бон.

"Мисля, че това е често срещана практика. Това, което бих посъветвала хората е да се пазят и да проверяват в интернет ревютата на другите хора, дали самата агенция е доказана," казва Александра Димитрова.

istock
istock

Мнимите туроператори привличат клиенти с по-ниски цени.

"Не плащат данъци, не плащат осигуровки и нормално цената да бъде по-ниска. За няколко лева, потребителите рискуват освен своите пари, но и своето здраве", обясни Юлиан Бонев, управител на туристическа агенция.

Проблеми за пътуващите със самолет

"Те казват, че пътуват с приятели, но реално се установява, че едно лице е едновременно в различни краища на света с различни приятели", коментира Христина Миткова, собственик на туристическа агенция във Варна.

От бранша съветват пътуващите винаги да изискват договор за организирано туристическо пътуване, към който трябва да има копие от лиценза на фирмата, и касов бон за всяка внесена сума.

"На първо място трябва да знаят, че физически лица изобщо не могат да организират почивка или екскурзия. Това е напълно нелегално", каза още Юлиан Бонев, управител на туристическа агенция.

Лицензираните туроператори и туристически агенти у нас са вписани в регистър, публикуван в сайта на Министерството на туризма, и всеки може да направи проверка. От бранша казват, че за да се реши проблемът с нелегалните пътувания, трябва да има туристическа полиция, като в други европейски страни. Настояват и за единен контролен орган, което ще улесни проверките в сектора.

"Трябва да се съберат четири институции, за да проверят един автобус. Разбирате, че е много сложен начин да се обединяват тези институции", каза още Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“.

От бранша съветват хората да бъдат активни и да не си мълчат, ако се сблъскат с организирани нелегални пътувания. Сигнали могат да се подават към Комисията за защита на потребителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg