Европейската комисия одобри нова схема за държавна помощ за туроператорите и туристическите агенции. Субсидията ще е в размер на малко над 16 милиона лева.

Тя ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства за  възстановяване на разходите на клиентите на туроператорите за пътувания, които са били отменени заради пандемията в периода между 1 март и 31 декември 2020 г.

Пето плащане към туроператори и турагенти за неосъществени пътувания

Това беше и една от основните теми в проведената преди няколко дни среща между служебният министър на туризма Стела Балтова и представители на туристическия бранш. Предстои уточняване на реда за кандидатстване и усвояване на новата държавна помощ.

"Очакваме средствата от новата субсидия да постъпят по сметките на засегнатите компании не по-рано от месец юли", каза за "Радио Варна" Юлиан Бонев, член на Управителния съвет на Варненската асоциация на туристическите агенции. 

istock
istock

Той припомни, че през март и април компаниите са получили държавна помощ в размер на 51 милиона лева, но тези средства са били недостатъчни за голяма част от фирмите.

Още миналата година, около 10% от по-малките туристически агенции затвориха заради кризата. Юлиан Бонев не изключва нови фалити и през тази година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg