Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с изпълнителния директор на „Българя Ер“ Христо Тодоров и търговския директор на компанията Мария Стоянова.

Те се спряха подробно на мерките, предприети от правителството за преодоляване на кризата от COVID-19, която се отрази сериозно на летателните услуги в най-пострадалия сектор на икономиката - туризма.

Съгласно последните данни на летище Бургас спадът на чартърите за летен сезон 2020 г. е 83%, а на летище Варна 80%.

България отчита 60% спад на чуждите туристи

Правителствената програма за спонсориране на компании, извършващи туристически чартъри до България ги подпомага с 35 евро за всяка седалка. Мярката е разчетена за 400 хиляди туристи за следващите две години и е на обща стойност 55 млн. лева.

Марияна Николова
БГНЕС

Министърът подчерта също, че във всички хотели и заведения се спазват стриктно санитарно-хигиенните изисквания против вируса и изказа увереност, че това се прави и от летателните екипи. Христо Тодоров гарантира, че от екипажите се вземат всички необходими мерки за дезинфекция и дистанция по време на полетите.

Затварят хотели в Слънчев бряг до 10 септември

Той увери, че самолетите вече разполагат с хепа филтър, който пречиства въздуха в кабините. Отделно всички пътници са длъжни да носят маски по време на полета, а в санитарните помещения има топла вода и дезинфекционни материали.

istock
istock

Изпълнителният директор приветства мярката за спонсориране на туристическите чартъри, което ще облекчи с близо 20 на сто себестойността на услугата за европейските линии. Той гарантира, че тя ще залегне в преговорите с партниращите компании за следващите сезони.

Дискутирани бяха и възможностите за насърчаване на чартърните полети и по други пазари като Турция, Русия, Беларус, Израел и пр., когато условията на реципрочност в епидемичната обстановка позволят това.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg