От 50 до 100% да бъдат намалени цените на чадъри и шезлонги по плажовете за летния сезон, обяви пред БНТ служебният министър на туризма Стела Балтова. Тя уточни, че ведомството вече е предприело действия за предоговаряне на концесионните договори, но по думите ѝ това е изключително трудна задача.

Очаква се сезонът да започне, когато има много повече пристигащи полети. В края на месеца по няколко полета на ден се очакват от Полша например.
 
Министър Балтова прогнозира начало на активния сезон на 4-5 юни. По думите ѝ има два сценария за развитието му, а оптимистичният се изразява в това броят на туристите да е 50% повече спрямо 2019 г. или 100% спрямо 2020 г.
 
Наследява се нищожен бюджет за реклама, 60% от средствата са изразходвани. В момента тече активна кампания на 18 пазара, очаква се допълнителна в Германия, Румъния и Русия, заяви Балтова.
 
Курортите очакват посетители, надявам се да имаме интересен сезон, в сравнение с миналогодишния, прогнозира министър Балтова и допълни, че предстоящият сезон няма да е по-лесен.
Облекчаване на условията за влизане в България ще повиши интереса към страната ни като туристическа дестинация, допълни Балтова пред БНР.
Работи се за по-нататъшно облекчаване на тези условия, свързани с децата, посочи тя.
 
В края на месеца се очаква нотификация, за да бъде отпусната новата помощ за туроператорите, свързана с връщане на средства към техните клиенти, съобщи Стела Балтова.
 

istock
istock

„Остават всички мерки, които са познати. Остава държавната субсидия за туроператори, които използват въздушни превозвачи, безвъзмездната помощ за туроператори, мярката 60/40, програмата за гарантиране на безлихвени кредити.“ Придвижена е мярката за подпомагане на екскурзоводите, уточни Стела Балтова.

Ще изберат ли туристите Турция отново за почивка

„Възнамеряваме да сключим максимално бързо договори с тях. В аванс те ще получат 50% от стойността на договорите. Това е не само глътка въздух, но и изключителна помощ за този сегмент“, коментира служебният министър на туризма.
 
Вече имаме хотели, които предвиждат да поемат PCR тестовете на посетителите при тяхното завръщане, стана ясно още от интервюто.Министърът на туризма изрази надежда българите да изберат България като място за лятната си ваканция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg