Почиващите на родното Черноморието са доста по-малко в сравнение с предни години. Абсолютно очакван е отливът на българи, почиващи на родното Черноморие.

Обикновено им харесва повече в Гърция, те са повтаряеми клиенти, които не обичат изненади. Съседите ни предлагат много по-добра морска почивка. Това коментира пред NOVA NEWS Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти.

По думите му от морска почивка у нас стана басейнова.

Избираме все повече почивка на каравана през лятото


"Отливът на скандинавците може да бъде последван от такъв на поляците. Те могат да открият привлекателни опции в Северна Гърция. Няма предсказуемост, един хотелиер не знае как да бюджетира. Най-вероятно ще има и фалити. Има отлив и заради случилото се в Украйна. Връщаме хора, не можем да ги обслужим. Крайно време е да си преоринтераме рекламата и да се насочи към планинския туризъм", смята той. И допълва, че презастрояването прави невъзможно обслужването на голям брой туристи.

istock
istock

Според проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара както българите, така и румънците са по-малко, но сезонът вече се засилва.

Фалшиви обяви за квартири по морето залъгват туристи


"Броят на туристите с натрупване са с 1000 по-малко, но нощувките са с 20 000 повече. Факторите като инфлацията и доходите спомагат за спада на туристи. Истина е, че мнозина българи се връщат от чужбина да почиват у нас, а плащат почивките и на близките си", обясни той. И допълни, че съотношението качество-цена е на добро ниво.

Според него поляците и чехите, заедно с румънците най-често почиват у нас. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg