45 евро отгоре ще трябва да плащат руснаците, които искат виза за Европейския съюз. Това е едно от реалните отражения на новите мерки, договорени от 27-те страни миналата седмица. Процесът за кандидатстване за виза става по-дълъг и труден, a това ще продължава докато Русия продължава инвазията в Украйна, казаха от Европейската комисия.
 
От началото на войната, в Европейския съюз са влезли повече от 1 милион руснаци, сочат данните. В последните 15 години това беше лесно, защото Русия и Общността имаха специално споразумение за опростяване на процеса.
 
Сега руснаците ще имат ограничение и на многократните влизания в Евросъюза. Те ще трябва да представят и повече документи. А Брюксел няма да признава руските паспорти, издадени в окупираните райони на Украйна.

Междувременно еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване България да се присъедини към предложените от Европейската комисия мерки за пълна отмяна на облекченото издаване на визи за руснаци.

Предложението засяга визите за Шенгенското пространство, отбеляза Йохансон в отговор на въпрос дали се предвижда България също да прилага новите мерки. Убедена съм, че държавите в ЕС, които още не са част от Шенген, ще приложат предлаганите промени, добави тя, цитирана от БТА.

Руснаци плащат хиляди евро, за да дойдат на море у нас

Йохансон изрази очакване в понеделник следващата седмица предложението да бъде подкрепено от Съвета на ЕС. Тя добави, че до края на седмицата се очаква подкрепа и за второто предложение - за задължително непризнаване на руските паспорти, издадени на граждани на завзети от Русия области в Украйна. По нейните думи ЕС пристъпва за първи път към подобна мярка.

istock
istock

Еврокомисарят допълни, че повече няма място за доверие между ЕС и Русия, затова издаването на визи занапред следва да бъде затруднено. Тя посочи, че заради отзоваването от Русия на много дипломатически и консулски представители на държави от ЕС, разглеждането на молбите за визи от руски граждани трябва да бъде преразгледано и предимство да получават хората, търсещи виза по хуманитарни съображения, а не за туризъм. Според нея новите правила ще дадат право на държавите от ЕС да преразгледат издадените вече визи на руски граждани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg