„Чуждестранните туристи ще могат да влязат в България и да почиват у нас, след като покажат удостоверение, че са им положени дозите от съответната ваксина. Ако нямат такова, те ще трябва да покажат отрицателен PCR или антигенен тест, или медицински документ, който удостоверява преболедуване от COVID-19”.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова пред NOVA.

„Фирмите, които предлагат антигенни тестове и които ще бъдат признавани, ще бъдат обявени на сайта на Министерството на здравеопазването”, каза още тя.

По думите й правилата, които са определили в Гърция ще влязат в сила от 15 май.

СПА курорти у нас очакват да са пълни по празниците

„Ние стартираме сезона по-рано, затова въвеждаме правилата от 1 май и то с тези изисквания”, посочи Николова.

„Добрата новина е, че руските туристи идват. Те ще влизат по същия режим от 1 май. Руснаците имат голяма заявка към нас като дестинация, включително и за посещения във вътрешността на страната. При тях има интерес и към поклонническия туризъм”, каза още тя.

istock
istock

Според нея румънските туристи също са готови да почиват у нас.

„За нас е най-важно да уверим чуждестранните туристи, че сме безопасна дестинация”, коментира още Марияна Николова.

Тя коментира и възможността на границите ни да има коридори, с които да се разделя потокът от влизащи в страната на ваксинирани и на такива, с отрицателен PCR тест или антигенен тест, с цел по-лесното и бързо преминаване през пунктове.

Как ще се почива в България това лято

„Водят се разговори от страна на Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта и по повод на такъв тип коридори. Уточняваме това в момента с румънците. Ще има възможност тези, които са ваксинирани да преминават по един ред, а тези, които представят други документи за влизане – по друг. По-бърз достъп ще имат ваксинираните и те ще бъдат пропускани приоритетно. Това може да стане на сухопътните граници, за летищата е ясно – там има и гранична проверка, която изисква проверка на документи”, посочи Николова.

И допълни: „Обсъжда се възможност и за допълнителни гранични пунктов с оглед улесняване на притока, тъй като очакваме огромен брой туристи, които ще се придвижват с автомобили”.

Според хотелиера Александър Александров е необходимо да се въведат и реципрочни мерки с държавите, от които България очаква туристи. „Когато един румънски турист влезе спокойно у нас с удостоверения, при връщане могат да му наложат карантина, както е в момента”, казва той.

„Трябва да има ясни правила, които да бъдат маркетирани и комуникирани с нашите партньори в Европа, тъй като нашите туристи са основно от там. Много важен за нас е и руският пазар. Имаме надежди и за английския пазар, но за съжаление всички чартърни полети са канселирани до края на юни. Надяваме се все пак туристите от там да дойдат. Разчитаме традиционно и на полския и чешкия пазар, но и там нямаме яснота”, коментира още Александров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg