Майските празници са началото на морския туризъм, каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори.

"При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са православни и празнуват Великден заедно с нас", обясни тя. 

По думите ѝ дестинациите са традиционни - първа е Гърция, но има и дестинации като Албания, които се налагат все повече на пазараПотребителят остава в рамките на Европа, констатира Горанова.

От 60 до 250 лева на човек за нощувка по Великден

За Великден у нас идват доста румънци, отбеляза още тя, но подчерта:

"В основните курорти единици хотели отварят, но когато туристът излезе да се разходи из курорта, се сблъсква с факта, че курортът все още не е подготвен за летния сезон, всичко е затворено, не е почистено...". 

istock
istock

В активен сезон сме на обиколния и културния туризъм, посочи още Горанова. По думите ѝ има интерес към този вид туризъм, а чужденците, които посещават страната ни, са от Германия, Великобритания, Испания.

Повече чужденци у нас спрямо българи в чужбина

Спрямо миналата година, Димитрина Горанова отчете поскъпване на пътуванията с около 10-15%

"Пътуването става все по-скъпо, но засега не виждаме очертана тенденция българинът да се отказва да пътува". 

По думите ѝ се е върнала практиката за ранните записвания. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase