През юли в селските региони – села и населени места с население под 10 000 жители, са осъществени малко над 1 млн. нощувки. Селският туризъм се развива стабилно и през това лято се отчита интерес към обектите в малките населени места, което ще доведе и до увеличение на заетостта. 

Местата за настаняване, които активно се използват в селския туризъм, са малко над 2500 с общо 120 хил. легла. Най-много обекти за селски туризъм има в северна и югоизточна България. През тази година за първи път има ръст на нощувките в северозападния регион и селата около Враца, Монтана, както и в Ловешкия район. Данните са на Асоциацията на българските села.

Търсят къщи в селата около Благоевград

Нейният председател Борислав Борисов посочи пред БНР, че за летния сезон тази година са очаквали да има лек спад, това обаче не е така:

"Няма спад. Очевидно се е запазила тенденцията хората да предпочитат да прекарват почивните си дни в България и именно в селските региони. Оказа се, че през тази година, за да се запази положителната тенденция в броя на настаняването в туристическите обекти, малко са паднали цените".

istock
istock

По думите му в момента цените са стабилизирани. В нормалните обекти за настаняване – тези, които се управляват от семейства и малки предприемачи в селските райони, средната цена това лято се движеше между 40 и 60 лв. на човек на нощувка, каза Борисов и добави също, че се предлагат и доста луксозни къщи, където цените са по-високи.

Изискванията към къщите за гости се променят

"Не отчетохме спад спрямо заетостта през миналата година. Даже напротив – може би ще има около 5% ръст на общата заетост спрямо предходната година", подчерта той и изрази очакването си тази тенденция да се запази.

Борислав Борисов напомни и големия скок на цените на недвижимите имоти в хубавите села около големите областни центрове. Това се случи след началото на пандемията от Covid-19. По думите му търсенето на къщи за живеене в селата е на рекордни нива. Според него обаче има сериозен дефицит на къщи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg