Турция е посетена от 5,4 милиона чуждестранни посетители през първите седем месеца на 2020 г., съобщава Анадолската агенция по данни Министерството на културата и туризма на страната, оповестени в понеделник.

Цифрите паднаха със 78% на годишна база през периода януари-юли от около средно 24,7 милиона души, поради мерките за забавяне на разпространението на пандемията COVID-19, показват официалните данни.

Усилията за ограничаване на разпространението на вируса, които се съсредоточават върху изолацията и избягването на социален контакт, засегнаха тежко икономиката, особено в сектора на туризма и пътуванията.

Как мамят в Турция туристите да си купят екскурзия

Между февруари и март Турция отложи туристическия сезон до юни и отмени редица събития като панаири и изложби.

През юни, в контекста на процеса на нормализиране, туристическите съоръжения в Турция започнаха постепенно да се отварят отново с строги мерки за гарантиране на безопасността и предотвратяване на разпространението на вируса.

istock
istock

Между януари и юли Истанбул остава основната туристическа атракция в Турция, като привлича почти 50,07% от чуждестранните посетители, около 2,7 милиона.

Одрин, северозападно от Турция и граничещ с България и Гърция, е на второ място по брой чужденци с 817 292.

Средиземноморският курортен град Анталия последва с 9,8%, около 648 768 чуждестранни посетители.

Турция въведе ограничения за ръчния багаж при полет

С най-голям дял от посетителите са германците са с над 11,39% или близо 2,67 милиона посетители, следвани от българи с 8,33%, грузинци с 6,39%, руснаци с 6,12% и украинци с 4,87%.

Коефициентът на заетост на хотелите в Турция падна до 33% за периода януари-юли, с 49,3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на турската хотелиерска асоциация (TUROB).

istock
istock

Приходите за стая (RevPAR) паднаха с 58,3% до 20,1 EUR през първите седем месеца на тази година, докато средният дневен курс (ADR) за помещения достигна 61,2 EUR , отбеляза TUROB.

Вижте колко е прагът на бедност в Турция

През юли страната е приела 932 927 чуждестранни посетители, спрямо 6,6 милиона през юли 2019 г.

Миналата година над 45 милиона чужденци влязоха в Турция, в сравнение с почти 39,5 милиона през 2018 година.

В интервю на живо пред частния канал NTV министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви, че страната може да приеме 15 милиона туристи или повече до края на 2020 г., ако въздушният трафик не бъде прекъснат на фона на пандемията. на коронавирус.

Тази година може да получим над 11 милиарда долара приходи от туризъм, каза Ерсой.

istock
istock

Отбелязвайки, че страната е получила 6,5 милиона местни и международни туристи, Ерсой заяви, че цифрата включва 1,2 милиона турски граждани, пребиваващи в чужбина.

Ерсой подчерта, че в момента хората са склонни да предпочитат собствените си страни за ваканции поради пандемията.

Решихме да продължим да подобряваме нашата програма за сертифициране за безопасен туризъм, която има за цел да облекчи опасенията за здравето, каза Ерсой и добави: "Ние искаме програмата да е постоянна дори в периода след пандемията, като същевременно завишаваме критериите “.

Досега в Турция са сертифицирани около 4900 обекта, каза официалният представител.

Сертификатът за безопасен туризъм, стартиран в сътрудничество с министерствата на външните работи, културата и туризма и транспорта на Турция, обхваща широк спектър от мерки за сигурност в транспорта, настаняването и здравните условия както за туристите, така и за служителите на местата за настаняване.

Сертификатът, издаден от международни сертификационни институции, утвърждава изпълнението на строги здравни и хигиенни изисквания в авиокомпании, летища и други транспортни съоръжения, както и в заведения за настаняване и места за храна и напитки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg