Хотелиери поискаха безплатна сянка по морето. Много от местата за настаняване по Северното Черноморие може би няма да отворят врати на 1 май, обявиха от бранша във Варна.

Като спасителен пояс за летния сезон те предлагат чадърите и шезлонгите по морето да бъдат безплатни в следващите три години, предава NOVA. 

„Ние си мислим, че излизаме от тежката 2020 г., но предстоящата 2021 г. е още по-нестандартна и предизвикателна.

БХРА: Чадърите и шезлонгите на плажа трябва да са безплатни


Пред нас стоят страшно много проблеми, които се надявам да преодолеем съвместно с властите”, смята председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев. 

Той коментира и дали предложението за безплатни чадъри и шезлонги може да противопостави хотелиери и концесионери. „Живеем в много различен свят. Не трябва да сравняваме с предходни нормални години.

istock
istock

В момента туристическият бранш е в трудна година, очаква ни още много по-трудна от изминалата и всички трябва да си подадем ръка. Не трябва да се делим, защото имаме един общ интерес”, обясни Косев.

Експерт: Ако България влезе в зелената зона, летният сезон ще е добър

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева посочи, че от ресорното министерство очакват трудно начало на летния сезон. В много по-голяма степен обаче туристическият бранш бил по-подготвен, в сравнение с миналата година.

„Обстановката е много динамична. Имаме усещането и разбира се, увереността, че за това, че сезонът може да бъде и по-добър от миналогодишния. Наясно сме и с възможността началото да бъде по-трудно с оглед на по-големия брой заболели. Смятам, че и в много по-голяма степен сме подготвени и сме извадили поуки”, уточни тя. 

Георгиева обясни, че едно от предложенията, което ще бъде дискутирано, е да няма концесионни такси и на тази база да има безплатни чадъри и шезлонги. „Министерството ще обсъди това, както и всички останали предложения.

Ще се търси балансът в предложението на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация, ще търсим мнението на концесионерите”, съобщи зам.-министърът. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg