През август в България ще пристигнат около 65-70 хил. туристи от Германия, които ще направят около 400 хил. нощувки. Това каза в интервю за БТА Тихомир Патарински -. Той съобщи, че германските туристи имат интерес да комбинират морския с останалите форми на активен туризъм и допълни, че този тренд ще става все по-ясно изразен.
 
Според Патарински германският пазар има потенциала да балансира заетостта у нас в крилата на сезона - април-май и септември-октомври, и по този начин да се реализира т. нар. разширяване на сезона. Години наред именно германците са тези, които откриват и закриват сезоните у нас, напомни туристическото ни аташе в Берлин. Затова според него активното присъствие на България на този пазар е важно и стратегическо по отношение на заетостта.
 
Очакванията са ми тази година да имаме съпоставим летен сезон спрямо миналогодишния, като потенциалът за растеж и възстановяване на германския пазар е огромен, посочи още Патарински.

Колко струва ден на плажа у нас и в Европа

Тази година ранните записвания вървяха относително добре. През месец юни се получи едно забавяне и задържане на темпа на резервации, което е възможно да се дължи и на медийните публикации, свързани с язовира на р. Днепър в Украйна, но до отказ на резервации не се стигна.
 

istock
istock

Това забавяне оказа съществено влияние на динамиката на резервациите в последния момент. Хотелите и туроператорите дават достатъчно отстъпки и атрактивни предложения, но като основно предизвикателство се очертават късият сезон и полетите до България, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg