Хотелиерският бизнес декларира готовност да предостави над 3 хиляди легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от Covid-19. 

Разговорът по темата между представители на туристическия бранш и здравното министерство предстои в понеделник.

И в момента в хотелите има обособени карантинни стаи, а мерките за сигурност са на много високо ниво, посочи пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Хотелите осигуряват 3000 легла за борбата с коронавируса

От опита на други страни може да видим, че карантинните хотели могат да се използват и за медицински персонал, който е командирован в друго населено място за работа в Covid отделенията, обясни той.

istock
istock

Или ако работещите в в Covid отделенията не желаят да се връщат обратно вкъщи, за да не провокират разпространение на заразата в опасната група – родители, деца и други, могат да ползват тези хотели. Лекари, медицински сестри от една страна. От друга страна имаме много хора, които се самокарантинират по някаква причина, защото са били контактни. За да не стоят вкъщи, те могат да бъдат на такива хотели. Вече има добра практика в много страни по света.“

Според Драганов карантинните хотели са добра алтернатива, "ако има по-голямо число заразени и по-голяма паника сред населението". 

Те не са болници, там няма медицински персонал. Просто хората се самокарантинират, както се препоръчва да останете вкъщи, ако сте били контактни или имате положителен тест, но нямате симптоматика. А когато има каквото и да е влошаване, вече се отива в болница“, поясни Руметн Драганов. По думите му хората са психически натоварени и при всяка болка в гърлото или хрема си мислят, че е коронавирус.

istock
istock

Това създава натиск върху лечебните заведения. По-добре е действително да се използва една такава база, така че те могат да бъдат отделени и да изчакат този карантинен период от 10 дни или 14 дни, или колкото се определят оттук нататък, за да може те самите а бъдат спокойни.“

Хотелска стая или апартамент под наем - къде е по-безопасно да отседнете при пандемия

Има себестойност на нощувката. Това ще бъде полезно, защото ще бъдат запазени работни места, отбеляза още Румен Драганов в предаването „Преди всички".

„Цената в един хотел е значително по-ниска от цената в болнично заведение, по начина, по който го искат болниците в момента.“

От бранша прогнозират силен вътрешен туризъм през зимния сезон.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg