Туристическият бизнес по света и у нас се променя заради глобалното затопляне и удължаването на летния сезон. Ние притежаваме прекрасното Черно море и сме на първо място като туристическа дестинация сред черноморските държави, твърди метеорологът проф. Георги Рачев.

Рачев, който е и в Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции, коментира пред БГНЕС и летния сезон в България, Гърция и Турция.

Цените на почивките започват да падат

По думите му нашите южни съседки правят много силни сезони за поредна година.

"Това са десетки милиона туристи. Турция има леглова база, за която ние само може да мечтаем. Тя е запълнена. Наскоро излезе отчета, че за месец юли Анталия е била посетена от повече от 1,5 млн. туристи само със самолет", смята той и уточни, че тук не влиза пътуванията с кораби и индивидуален транспорт.

"Турция очаква да направи повече от около 35-40 млн. туристи и се готвят следващите две години да достигнат нивото от 50 млн. чуждестранни гости", поясни той и добави, че "Гърция също се пръска по шевовете".

Проф. Рачев със съжаление обаче отбеляза, че ние все още не можем да достигнем предпандемичната 2019 г., която е била много силна по отношение на туризма. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg